top of page

האשמה בצביעות, גם אתה // Tu quoque

  • תמונת הסופר/ת: Nana Ariel
    Nana Ariel
  • 7 באפר׳ 2020
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 8 באפר׳


התנגדות לטיעון על ידי האשמת האדם המעלה את הטיעון בצביעות - האשמה בכך שטיעונו סותר את תכונותיו של האדם שמעלה אותו, את בחירותיו או את אורח חייו. זהו לרוב כשל שמגיע בתגובה להאשמה מהצד השני - כאשר צד א' מאשים את צד ב' בהתנהגות מסוימת, צד ב' משיב: אבל גם אתה לוקה באותה התנהגות!


דוגמה:

"כתבת מאמר שלם נגד מסגרות חינוך יחודיות ובעד מערכת החינוך הממלכתית, ואתה בעצמך שולח את הילדים שלך למסגרת פרטית. כמה צביעות".

"אתם טוענים שאתם מתנגדים לכיבוש, אבל אין לכם בעיה ללמוד באוניברסיטת תל אביב שנבנתה על חורבותיו של הכפר שייח' מוניס, הא?"

"אתה אומר שאתה מתנגד לאכילת בשר ומאשים אותנו אוכלי הבשר באכזריות, אבל אין לך בעיה לנעול נעלי עור".

"אתה מטיף לכולנו לצמצם בצריכת החשמל, אבל אצלך בבית המזגן דולק 24 שעות"


ב-27.2.22 העיתונאי גדעון לוי כתב בעיתון "הארץ": "לישראל אין שום זכות למתוח ביקורת על רוסיה. מדינה שנהגה יותר מפעם אחת בדיוק כמו רוסיה, משוללת כל זכות לבקר התנהגות תוקפנית ופולשנית". במקום להתייחס לתוכן הביקורת על רוסיה, לוי מתייחס לצביעותם של המבקרים.


ב-16 ביוני 2021, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין קיים מסיבת עיתונאים בז'נבה לאחר פגישה עם ג'ו ביידן, אז נשיא ארצות הברית. כאשר עיתונאים העלו שאלות לגבי הפרות זכויות אדם ברוסיה, ביניהן מעצרו של מתנגד המשטר אלכסיי נבלני, פוטין השיב: "תסתכלו על אמריקה – אנשים נורים שם ברחובות, כולל דמויות פוליטיות". בהמשך הזכיר גם את גואנטנמו, מלחמות באפגניסטן ובתי כלא חשאיים של ה-CIA. הוא מנסה לבטל את הלגיטימיות של הביקורת נגדו באמצעות הצבעה על הפרת זכויות אדם שארצות הברית לכאורה מבצעת. הוא מסיט את הדיון מהטיעון עצמו – ביקורת על מדיניותו – להתקפה נגד צביעות מבקריו.



הוא דומה מאוד ל-ex concessis - האשמה בחוסר עקביות




2 Comments


Elior Zeno
Elior Zeno
Aug 21, 2024

איפה הכשל ?

Like
rafichen5
Apr 23
Replying to

המענה צריך להיות לגופו של הטיעון . אני טוען שאתה גנב, אני מציג הוכחות ואתה כנגד טוען שראית אותי לוקח בלי רשות כדור של חבר ולכן גם אני גנב .


Like
bottom of page